Terug naar overzicht
19 januari 2017

Geef jij wel eens iemand een complimentje in de sauna?

'Sexy sixpack!' Complimentjes in sauna? Slecht plan

Blog van Peper Hofstede van RTL nieuws, de originele link vindt u hier

 

Dat je netjes op een handdoekje moet gaan zitten en niet je buurvrouw ongevraagd bepoteld, is wel bekend. Maar mag je eigenlijk iemand een complimentje geven over zijn prachtige lijf? En wat doe je als iemand zich er nog bij wil wurmen in een toch al vol bubbelbad? We vragen het aan drie saunakenners: Lianda van Dam van Thermen Bussloo, Edwin Kempes van Spa Zuiver en Cees Aalders van Sauna van Egmond.

Een heerlijk dagje sauna is voor veel mensen de ultieme vorm van ontspanning. Zeker nu het buiten zo koud is, kan je even helemaal van binnenuit opwarmen. Even geen telefoon, nieuws of verplichtingen, maar een paar uur volledig in het teken van badderen, massages, tukjes en lekker eten. Maar ja, je bent wel (zo goed als) naakt. En alle andere mensen om je heen ook. En soms is het glad, of heel druk. Dat verhoogt de kans op een ongemakkelijke situatie nogal.

Gelukkig, vertellen onze saunadeskundo’s, hebben de meeste bezoekers wel een soort interne radar voor in deze omgeving. Heel vaak gaat het om goede manieren in het algemeen. Maar voor de zekerheid schrijven we die ongeschreven regels toch even op; hieronder vind je er 5. En dat je je dan alsnog nooit tegen alle gênante situaties kan indekken, bewijzen de verhalen van Tamara en Marianne wel.  

 

1. Bob! Jij ook hier?
“Gek genoeg,” zegt Edwin Kempes, “komt het bijna nooit voor dat mensen elkaar tegen komen bij de sauna in de buurt. Gebeurt het toch, dan is het bijna altijd bij een sauna verder van huis. Daar gaan ze namelijk allemaal heen om maar geen bekenden tegen te komen.” Lianda van Dam herkent dat: “Zeker voor mensen die de hele dag komen. Voor een avondje sauna ga je niet nog eens een uur heen en terug rijden.” Als je elkaar dan toch tegenkomt, is het het gebruikelijkst om elkaar even kort te groeten en daarna beleefd te negeren. Goed om te onthouden, is dat je echt niet de hele dag in je blootje loopt. Kempes: “De meeste tijd heb je toch een handdoekje om of je badjas aan.” In zijn 30 jaar bij Sauna van Egmond heeft Cees Aalders welgeteld één keer meegemaakt dat iemand vertrok omdat hij een bekende tegenkwam: “Dat was een vaste gast van ons, een leraar. Die kwam twee leerlingen tegen. Dat was kennelijk iets té ongemakkelijk.” Er zijn trouwens ook mensen, vertelt Van Dam, die het helemaal niet erg vinden om elkaar tegen te komen: “Die gaan daarna gewoon gezellig samen het stoombad in. En waarom zou je ook niet? Je staat toch ook na het sporten samen onder de douche? Je gaat naar de sauna om te ontspannen, niet per se om naakt te zijn. En er verandert ook feitelijk niets als je elkaar naakt hebt gezien.”

 

2. Frunnikende stelletjes
Not done, vinden alle drie. In de meeste regels staat wel aangegeven dat ook gewenste intimiteiten niet toegestaan zijn, maar ook onschuldig knuffelen en zoenen is niet echt de bedoeling in de sauna. Het gebeurt ook niet zo vaak, zeggen ze. Cees Aalders: “Wij zijn een relatief kleine sauna met veel sociale controle. En ons personeel is ook veel aanwezig. Die letten daar echt goed op.” Datzelfde geldt bij het grotere Spa Zuiver. “We zien vaak dat bezoekers elkaar ook corrigeren. Ik vind het ook echt niet kunnen, de sauna is daar niet de plek voor.” Kunnen die twee naast je niet van elkaar afblijven? Gewoon iets van zeggen dus.

 

Tamara van de Beek (38):

“Normaal ga ik altijd in m’n eentje naar de sauna. Best vaak hoor, eens in de zes weken denk ik. Ik kom dan helemaal tot rust, want van mezelf ben ik heel druk en extravert. Het ging dan ook mis toen ik een keer met een groep vriendinnen was. We waren ergens bij een sauna in de achterhoek, gezellig een dagje bijkletsen. Dat waren we ook druk aan het doen toen we het stoombad binnenwandelden. Je ziet daar sowieso geen hand voor ogen en de indeling was ook niet handig. Ik was zo in gesprek dat ik het opstapje naar de eerste etage totaal over het hoofd zag en zo omkukelde. En met m’n hoofd nagenoeg in het kruis van een vreemde meneer belandde. Mijn vriendinnen deden het in hun broek – behalve dat we die niet aanhadden natuurlijk. En die meneer helaas ook niet. Gelukkig konden hij en zijn vrouw, die naast hem zat, er wel om lachen. “Normaal stel ik me altijd eerst even voor,' zei ik maar. En toen zijn ik en mijn vriendinnen snel weer naar buiten gelopen – zo’n stel vrouwen met de slappe lach helpt natuurlijk niet erg bij de rust in de sauna.”

 

3. Alles mag op badpakdag
Sauna van Egmond doet niet aan badkledingdagen. “Dat trekt een ander soort mensen, zwembadpubliek zeg maar. Dat past niet bij ons.” Bij Spa Zuiver hebben ze twee badkledingdagen per week. Daar komt inderdaad een ander publiek op af, zegt Edwin Kempes, maar dat is niet over één kam te scheren. Maar heel in het algemeen: “Jongeren zijn vaak wat preutser dan ouderen, dus die zullen eerder in bikini of zwembroek verschijnen. En in Amsterdam zijn we natuurlijk redelijk internationaal.” Dat maakt echt een verschil. “Alleen in Duitsland, Scandinavië en bij ons is het de standaard om helemaal bloot de sauna in te gaan. In alle andere landen is zwemkleding de norm. Bij ons komen expats dus vaak op dinsdag en donderdag.”

 

4. Wat een prachtige sixpack!
Een complimentje is altijd fijn, toch? Lianda van Dam van Thermen Bussloo vindt het prima kunnen: “Als je vindt dat iemand een mooie tatoeage heeft bijvoorbeeld, kan je dat prima zeggen. Dat heeft iemand laten zetten als versiering, dus daar kan je best een compliment over maken. Zolang je het maar met respect doet.” Beide heren zijn wat terughoudender. Aalders: “Op een feestje ga je ook niet uitgebreid elkaars uiterlijk becommentariëren, dus in de sauna ook niet.” Kempes: “Het is vast goed bedoeld, maar het voegt niets toe.” Maar even niet je knappe buurman feliciteren met z’n sixpack of die mooie dame met haar ronde billen dus.

 

Marianne Notschaele-den Boer (56):

“Ik ben al jaren een fervent saunaganger. Ik ga zeker twee keer per maand en in al die tijd is me maar zelden iets raars of gênants overkomen. Wel een keer iets vrij dramatisch. Ik was bij Thermen Lucaya in Oss, inmiddels bestaat het niet meer. Ik stond in de algemene doucheruimte me rustig af te spoelen. Ineens viel een man die naast me stond met een enorme klap tegen de grond. Ik ben maar klein, 1.60 meter, en deze gigant was zeker 2 meter lang en lag nu dus gestrekt op de tegels. Uit zijn hoofd vloeide een stroom bloed zo het doucheputje in. Hij was out gegaan en met z’n hoofd tegen een kraan beland. Daar zat ik dan, in m’n nakie geknield naast die grote, blote man. Ik riep dat er EHBO nodig was, maar het duurde wel even voordat er iemand kwam. Intussen bleef ik maar tegen hem praten in de hoop dat hij bij zou komen. Uiteindelijk is hij met een ambulance afgevoerd. Ik heb gewoon mijn saunadag afgemaakt, maar wel met een heel onrustig gevoel. Ik vraag me nog steeds weleens af hoe het met hem afgelopen is. Ik hoop dat hij er met een hechting vanaf is gekomen en dat er niets ergers aan de hand was.

Een andere keer kan ik me ook nog goed herinneren, hoewel dat niet zo erg was, maar gewoon een beetje gek. Ik zat in het voetenbad op te warmen, toen ik ineens een raar geluid hoorde. Echt een geluid dat niet in de sauna thuishoort: staal dat op staal klingelt. Ik keek om mee heen, maar zag niet direct waar het vandaan kwam. Maar toen spotte ik het: er liep een blote meneer met een piercing door zijn eikel. En aan die piercing had hij iets hangen dat op een sleutelbos leek. Daar liep hij parmantig mee rond. Het zag er nogal pijnlijk uit, ik heb maar snel weer weggekeken.”

 

5. Pardon, kan ik er nog bij?
Edwin Kempes: “Dit lijkt me nou echt een geval van algemene goede manieren. Als je ziet dat het bubbelbad al redelijk vol zit, is het geen goed idee om jezelf er nog tussen te proppen. Je dwingt dan allemaal mensen om dichter op elkaar te zitten dan ze gemakkelijk vinden.” Dat is Lianda van Dam met hem eens: “Je moet een beetje respect hebben voor elkaar’s gêne. Maar gelukkig hebben de meeste mensen dat ook wel.” Bij Sauna van Egmond hangt een tegeltje: ‘Beschaving vraagt geen kleding, ontkleedt zijn vraagt beschaving.’ Dat betekent, zegt Aalders, bijvoorbeeld ook dat je niet je benen gaat scheren onder de douche of, zegt Kempes, dat je niet eens even lekker wijdbeens van de hitte gaat zitten genieten. Nog zo eentje: niet te lang naar iemand staren. Maar dat is ook buiten de sauna erg onbeleefd.

 

Door Peper Hofstede